Narnias garderob

Detta första blogginlägg är det ingen mindre än Thomas dotter, Ellinor, som skriver. När jag funderade på vad jag skulle skriva i det här inlägget tänkte jag först att det kanske skulle passa med några skojiga fakta om trä, eller kanske en liten nybörjarinstruktion till att börja svarva, men sen insåg jag det lilla problemet att jag faktiskt inte vet någonting om det. Därför tänker jag skriva om något jag vet – och det är hur min pappas förkärlek för att arbeta med trä är något han hemskt gärna bjuder in andra till.

    Min pappas garage där han har sin svarv var för mig lite som Narnias garderob. Man hittade hajtänder och bladguld, färgburkar och kolsvart trä. Det bästa av allt: man fick pilla på vad man ville. Man kunde fråga ”kan du inte lära mig att måla en bokhylla?”, och nästa dag sitter vi i bilen på väg till färgaffären. Man kunde fråga ”hur går det egentligen till när man svarvar?”, och så stod man plötsligt där täckt i sågspån. Jag fick aldrig höra att jag var för liten eller att jag var i vägen, utan det här verkade han så gärna vilja bjuda in till.

    För alla er som nu i skräck tänker att han släppte lös en fyraåring med en bandsåg – ni kan känna er lugna. Jag har alla fingrar i behåll (och jag har faktiskt inte ens som tjugotreåring sysslat med bandsågen). Det var inte det att han lämnade mig vind för våg med stämjärn och skruvdragare, utan det var det att jag fick göra själv. Det var inte träslöjdens sura miner över att man ville göra en asymmetrisk hylla, det var ”vänta så ska jag se om jag har grejer till det” (vilket han allt som oftast hade).

    Det här har lärt mig många saker, men framförallt: man kan alltid prova. Har du en idé, gör den! Om min hylla blir mindre hippt asymmetrisk och mer sned och vind, då gör det ingenting. Nästa hylla blir kanske fullfjädrad; man kan inte veta förrän man provar. Det här tycker jag går igen i min pappas design. Kan man svarva av operans gamla scengolv? Vi provar! Lyckligtvis har min pappa lite mer kunskap i bagaget än vad jag har, så hans design brukar bli hipp mer än sned. Men, även om jag kan se att jag målat ojämnt på mitt senaste projekt (att måla en lagerbokhylla turkos) så spelar det ingen roll för skaparglädjen jag fått med mig – Narnias garderob är Narnias garderob, även om den är ojämnt målad.